H.C. Andersen vidste det allerede i 1866, da han nedfældede sætningen ”Hvor Alt i dette Land er skjønt” i bogen ”Et Besøg i Portugal”. Nu, mere end 150 år senere, er Portugal stadig skøn og landet er ved flere lejligheder blevet kåret som et af verdens bedste rejsemål.
Portugals rige historie, alsidige natur, historiske byer og ikke mindst fremragende vinproduktion, hvor portvin spiller hovedrollen, er blot nogle af grundene til, du bør besøge dette charmende land på Den Iberiske Halvø.
Denne rundrejse tager sin begyndelse i Porto i nord, hvor vi udforsker den UNESCO-listede bykerner med farverige huse, smalle stræder og charmerende vinhuse. Vi sejler også en hel dag på Dourofloden og kommer bl.a. gennem maleriske Douro Valley, inden Lissabons mange seværdigheder og fremragende fado-musik venter os. Endelig besøger vi også et af Portugals smukkeste steder – nemlig bjergbyen Sintra – samt historiske Coimbra, hvor et vaskeægte kærlighedsdrama udspillede sig i middelalderen.
Bemærk at vi går mange skridt på flere af rejsens dage, hvorfor det er en forudsætning, at du er godt gående for at deltage i hele turens program.
Efter ankomst til Porto kører vi til vores centralt beliggende hotel. Hotellet står ved ankomst klar med en mindre madpakke, så vi kan få lidt i maven, inden sengen kalder.
I dag er Portugals næststørste by, Porto, på menuen. Vi skal på byrundtur, hvor vi bl.a. ser nærmere på São Francisco-kirken, der er berømt for sit gyldne interiør. Derudover passerer vi São Bento-station med en imponerende kakkel-udsmykning, som tæller mere end 20.000 kakler og Rua de Santa Catarina med den historiske Café Majestic.
Vi går også en tur gennem et byens mest ikoniske steder, Bolhão Marked. Det er byen første madmarked med friske råvarer og stadig et af de mest travle markeder i byen.
Vi når senere frem til den charmerende Ribeira-bydel, som er på UNESCOs liste over verdensarv. Ribeiras flotte skyline, som består af flotte farverige huse med Dourofloden i forgrunden, er næsten blevet synonym med Porto by. Vi spadserer en tur langs flodpromenaden, hvor vi betragter de flotte detaljer, der pryder bygningerne og nyder stemningen fra de mange udendørs beværtninger.
Et besøg i Porto er naturligvis ikke fuldendt uden et besøg på et portvinshus. Dét er netop, hvad vi afslutter dagen med. Vi hører om fremstillingen af portvin og smager naturligvis på de gode varer, inden resten af dagen og aftenen er til fri afbenyttelse. Vi anbefaler at spise middag i Ribeira på en af restauranterne langs Douroflodens breder, hvorefter man kan spadsere gennem de charmerende og krogede, men også skrånende, gader tilbage til hotellet.
Fra morgenstunden kører vi til Ribeiraen, hvor vi ombord på en flodbåd og stævner ud på Dourofloden. Når vi har fundet os til rette ombord, nyder vi en morgenmad på skibet.
I et behageligt tempo sejler vi gennem Dourodalen. Vi kan bl.a. se frem til at nyde de enestående landskaber, de dramatiske skråninger, mange charmerende quintas (vingårde) og de smukke vinterrasser fra skibets soldæk. Vi nyder en god frokost sammen (inklusive drikkevarer).
Vi passerer slusesystemerne, Crestuma-Lever og Carrapatelo, hvor båden løftes henholdsvis 14 og 35 meter op. Omkring kl. 16 om eftermiddagen når vi frem til Régua i hjertet af Portugals portvinsdistrikt. Vi spadserer en tur i den lille by, inden vi returnerer til Porto med bus.
Om aftenen er der fælles velkomstmiddag på hotellet med god mulighed for at lære hinanden endnu bedre at kende.
Vi forlader Porto og sætter kursen mod syd. I Alcobaça ligger det imponerende kloster Mosteiro de Santa Maria de Alcobaça. Det smukke kompleks er den største kirke i Portugal, og man mener, der i perioder har boet op mod 1.000 munke på klosteret. Alcobaça-klosteret rummer også gravsteder for en række portugisiske konger, men først og fremmest er klosterets tilhørende kirke kendt for også at rumme mausoleerne af kong Pedro I og Inês de Castro, som nok er det største kærlighedsdrama i Portugals historie.
Vi fortsætter til den idylliske fiskerby Nazaré, som i bedste Klitmøller-stil blev verdensberømt, da en surfer besejrede en mere end 30 meter høj bølge ud for kysten. Alt handler dog ikke om surfing i Nazaré. Fiskeri er stadig en vigtig del af byens identitet, hvilket ses på de mange farverige fiskerbåde og fiskerkonerne, som går klædt i farvestrålende nederdele.
Dagens sidste stop er i Obidos, en fantastisk smuk middelalderby med brostensbelagte gader, hvidkalkede huse og intakt bymur. Vi spadserer en tur rundt i byen og ser bl.a. borgen, byporten med de smukke azaulejos og loftmalerier samt Santa Maria kirken, hvor den 10-årige kommende kong Afonso V blev gift med sin første hustru, den kun 8-årige Isabel af Avis i 1447. Vi fortsætter til Lissabon, hvor vi indkvarteres på et centralt beliggende hotel, og nyder en middag på hotellet.
Hele dagen er sat af til at opleve Portugals pragtfulde hovedstad, Lissabon. I den charmerende bydel Baixa ser vi den majestætiske plads Praça do Comércio, hvor Kong Jose I til hest og i bronze står og skuer ud over vandet.
Vi spadserer gennem det smukke mauriske kvarter Alfama med de mange becos (gyder) og nogle af Lissabons bedste restauranter. Her bumler også de ikoniske sporvogne i gaderne, bl.a. sporvogn 28, som er afbilledet på så mange billeder fra Lissabon.
I bydelen Belém troner Torre de Belém på kanten af Atlanterhavet, og i baggrunden ligger Jerónimos-klosteret som et eksempel på noget af det ypperste inden for manuelinsk arkitektur. Begge bygningsværker er del af UNESCOs Verdensarvsliste. Om aftenen anbefaler vi at spise middag på en af de gode spisesteder i Alfama, hvor der også er udendørsservering. Stemningen her er ganske enkelt fantastisk.
I bjergene nord for Lissabon ligger den gudesmukke by, Sintra. Netop denne by var H.C. Andersen særlig betaget af, da han rejste rundt i Portugal i 1866. Og det forstår man godt hvorfor, når man først har set Sintra med egne øjne. Den utrolig varierende arkitektur og de flotte farvestrålende huse giver byen et nærmest eventyrligt præg.
Der er mulighed for at besøge Palacio da Vila på egen hånd, som helt som det royale palads, et et unikt eksempel på Portugals middelalderlige slotte. Henover frokost er der tid på egen hånd til at få lidt at spise og udforske byen på egen hånd.
Vi fortsætter gennem vinområdet Colares til Cabo da Roca, som er det vestligste punkt på det europæiske fastland. Et enormt fyrtårn holder skansen her, hvor Adriaterhavet bruser ind i de forrevne klipper, så skumsprøjt står op i luften. Vi nyder udsigten over havet og de imponerende klippeformationer, inden vi fortsætter til Cascais. Cascais har siden det 19. århundrede været den portugisiske adelstands foretrukne feriemål, hvilket bl.a. ses på de mange mondæne villaer, flotte haver og eksklusive butikker. Cascais var dog oprindeligt et fiskerleje, og det traditionelle fiskermiljø lever fortsat i bedst velgående. Dagens fangst bortauktioneres stadig hver morgen, og de farverige kuttere vugger stadig i havnen. Sidst på eftermiddagen er vi tilbage ved hotellet i Lissabon.
Om aftenen venter en oplevelse, som man ikke må være foruden, når man rejser til Portugal. Fado er en musikform, som populært sagt beskriver portugisernes dybeste folkesjæl. På en lokal restaurant nyder vi en god middag med tilhørende drikkevarer, alt imens vi nyder den følsomme fadomusik, som opføres live af lokale musikanter.
Vi tager afsked med Lissabon og kører til den lille landsby Batalha. Ved første øjekast kan byen godt virke lidt søvnig, og det er den måske også, men her ligger faktisk et af Portugals syv vidundere. Klosteret Mosteiro da Batalha er et betagende dominikanerkloster, som også er optaget på UNESCOs liste over verdensarv. Det enestående bygningsværk betragtes desuden som et af de fineste eksempler gotisk arkitektur i Portugal.
Vi fortsætter til middelalderbyen Coimbra, som er en af Portugals ældste byer og en overgang også hovedstad i landet. Byen bugner med farverige bygninger, som klæber sig op ad bakkerne, som øverst trones af det verdensberømte universitet. Coimbra var i middelalderen skueplads for et ægte kærlighedsdrama, da den portugisiske kronprins Dom Pedros elskede Inês blev myrdet i haven på Quinta das Lagrimas på ordre fra kornprisens egen far, kongen. Både kong Pedro og Inês hviler i dag i deres mausoleer i Alcobaça-klosteret, som vi besøgte tidligere på turen.
Sidst på eftermiddagen indkvarteres vi på hotel i Porto, hvor middag er på egen hånd.
Det er tid til at sige ”adeus” og farvel til Portugal. Vi kører i lufthavne og flyver tilbage til Danmark, hvor vi også siger farvel og forhåbentligt på snarligt gensyn med Rejseklubben.
Brug 'Ctrl+C' til at kopiere dette link. Forkortet link: